Етичне правове поле поширюється і на сферу журналістики: тут теж є свої правила та принципи, що встановлюють межу, перетинати яку не можна.

Так заявив у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» журналіст Юрій Макаров.

Гість програми пояснює, що попри свободу слова в Україні, все одно існують і повинні існувати певні обмеження щодо публічних та навіть неформальних висловлювань. «Коли в моєму товаристві некоректно називають людей єврейської національності, я після цього не подам цій людині руки», - каже він. Макаров критично ставиться до цих фактів і вважає, що таких осіб не варто брати навіть на роботу. Принагідно він згадує Сполучені Штати та Великобританію, де через некоректні коментарі щодо гендеру чи раси журналіст може просто втратити роботу.

Друзенко принагідно поцікавився у Макарова, чи резонно використовувати квоти – національні, гендерні, расові чи інші – в Україні і, якщо так, то як їх вводити, аби не втратити з поля зору когось справді талановитого. Гість програми вважає, що це питання не з простих. Принагідно він згадує «Суспільне», де квоти взагалі відсутні: «принаймні серед українських інтернет ресурсів за гендерною політикою “Суспільне” на першому місці».

Щодо молоді , яка тільки-но закінчила навчання у виші та хоче працювати у цій сфері, Макаров каже так: їхній спосіб мислення та поведінка відрізняються, адже інформаційне поле навколо них чинить високий тиск і напругу, але будь-яке кодування відбудеться саме собою.

Популярні новини зараз

В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою

Паралельні світи існують і ми живемо в одному з багатьох — фізики провели вражаюче дослідження

Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити

Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх

Показати ще

Інше гостре питання сьогодні в Україні – це обмеження на телебаченні. У приклад Макаров наводить канал BBC, що завжди славився масою обмежень, але за необхідності не зважав на них. Зокрема, так сталося у часи Фолклендської війни, коли за ці острови Великобританії доводилося боротися з Аргентиною. «Розбори польотів були після, чи правильно BBC висвітлювала події, чи ні», - розповідає журналіст.

Нагадуємо, Макаров заявив, що потрібно позбутися російського мотлоху на полицях українських книгарень.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що багато українських вишів не відповідає вимогам і мало би залишитися без ліцензії.

https://www.youtube.com/watch?v=l0SXCf2mTVw&feature=youtu.be