У своєму блозі політолог Руслан Бортник прокоментував ініціативу президента України щодо нового законопроєкту про боротьбу з олігархами, а також пояснив, чому він провалиться, і запропонував кращий варіант.

Як відомо, Володимир Зеленський вирішив зайнятися українським олігархатом. Але до цих амбіцій ведучий має кілька питань. Передусім, він не зрозумів, чи передбачається якась посада в політикумі для відповідної діяльності. Інше питання стосується радше самої боротьби. «Президент заявив, що збирається трансформувати олігархів у великих бізнесменів, хоча більшість з них і так вже є просто великими бізнесменами», - підкреслює політолог. Він пояснює, що, по суті, багатий українець без державної посади вже не може вважатися олігархом.

«Мені здається, що законопроєкт про олігархів – це «смішна грамота», - робить Бортник висновок. У приклад він наводить те, як боролися зі своїми злодіями в законі грузини. «Їх запитували – ти злодій в законі?», - розповідає він і додає, що злодія у такому разі визначали та ув’язнювали на основі його ж зізнання.

Отже, Бортник не бачить можливості боротися із олігархами шляхом відділення їх від бізнесменів та перетворення перших на других. Мовляв, ніщо не завадить олігарху назвати себе бідняком.

Пропозиція ж Бортника полягає в обмеженні впливу українських олігархічних кіл. А засобами обмеження, на його думку, мають бути кримінальний кодекс та банальний контроль і над витратами, і над доходами. Політолог додає, що цей контроль потрібно встановлювати над виборчими кампаніями та над самим бізнесом, тим паче, що законодавство такі заходи не забороняє. «Тоді в нашій країні не буде олігархів і їх вплив на політичну систему буде обмежений», - переконаний Бортник.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Нагадуємо, Бортник розповів про нові санкції проти Росії.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Захід демонструє готовність політично підтримати Україну.

https://www.youtube.com/watch?v=aeZs_lEMZjY&feature=youtu.be