Система автоматичного списання боргів за комунальні послуги повноцінно запрацює восени і стане одним з основних способів боротьби з боржниками по ЖКГ. Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, чи допоможуть всі ці дії влади в погашенні боргу за ЖКГ.

Вона зазначила, що в літній час платіжки будуть менше і люди частково будуть оплачувати борги. Але тарифи завищені. Навіть 6,99 за газ - це дорого для людей. І електроенергія за 1,68 - теж дорого. За словами журналістки, очевидно, що у людей грошей немає, інакше вони б платили за комуналку, хоча є й такі, які не платять просто тому, що не хочуть, і знають, що ніхто їх за це не покарає. Немає механізму не тільки заарештувати майно, але навіть відключити послуги ЖКГ.

«З іншого боку, тарифи завищені, і комуналка стала свого роду ще одним податком для людей, який адмініструють структури, отримуючи свою комісію і перенаправляючи частину коштів на підтримку влади. Запити влади зростають, зростає і комуналка. І комуналка продовжує дорожчати, а якість послуг при цьому не змінюється», - заявила Котенкова.

Як зазначила журналістка, якщо брати до уваги те, що будуть списувати борги, то це в першу чергу потрібно застосовувати до тих українців, які мають по кілька квартир і навмисно не платять комуналку. Тут потрібні жорсткі заходи. З іншого боку, якби знизилися тарифи, українці почали б платити і борг став би менше. З огляду на борг, люди не справляються, тому тарифи потрібно знижувати.

«Що буде після списання боргів? Швидше за все, люди почнуть платити активніше, але почнеться соціальна напруга. Чи будуть відключати світло і воду? Будуть. Ця практика вже давно діє в нашій країні. Але чи можна позбавляти людей світла, води, забирати останні гроші, якщо, наприклад, людина втратила роботу через ситуацію, що склалася з карантином? Тобто штрафи логічні, якщо застосовуються тільки до тих, хто живе в достатку. Чи вирішить проблему вибивання боргів? Навряд чи. Чи стане борг меншим за літо? Стане, але не на багато. У минулому році боргів було близько 60 млрд грн, і за літо погасили близько 7 млрд грн старих боргів. Це не вирішило проблему тоді, не варто розраховувати на рішення і в цьому році. А наступної зими знову будуть борги і так щороку», - каже Котенкова.

Популярні новини зараз

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Журналістка вважає, що головний спосіб налагодити цю комунальну історію - це навести порядок у сфері ЖКГ та тарифоутворення.

Нагадаємо, Котенкова заявила, що громадяни намагаються споживати світло обхідними шляхами.