Вибіркове зниження податків для окремих галузей – це лобізм інтересів конкретних компаній. Про це заявив експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, коментуючи намір Податкового комітету ВР знизити акциз на тютювмісні продукти для електронного нагрівання (типу IQOS) до 30%.

«Це неправильно. І 14% податку на додану вартості для виробників аграрної сировини – категорично не вірно (Рада ухвалила закон про зниження ПДВ з 20 до 14% для аграріїв-виробників сировини у грудні минулого року – Ред.). Якщо би вони дійсно хвилювалися за людей, то вони би знизили податок на додану вартість на кінцеву аграрну продукцію, що дало би можливість знизити ціни для населення. А вони вибірково лише взяли великі агрохолдинги, які виробляють аграрну сировину - по суті, зерновиків», - розповів Пендзин.

Так само негативно він оцінив ініціативу влади зменшити акциз на тютювмісні продукти для електронного нагрівання - зазначивши, що немає жодних підстав вважати, що вони менш шкідливі, ніж тютюнові вироби.

«По рівню небезпеки айкос нічим не кращий ніж звичайні сигарети. Тому, власне, і було прийняте рішення, власне, і було воно проведене, що оподаткування айкосів і оподаткування цигарок мають бути ідентичні», - зазначив Пендзин.

На думку експерта, вибіркове зниження податків для окремих галузей чи видів продукції – це звичайний лобізм.

Популярні новини зараз

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Показати ще

«Я не можу інакше пояснити ці речі. З моєї точки зору, вони не піддаються нормальному поясненню без будь-яких зауважень. І дійсно нагадують суто лобістські речі», - сказав Пендзин.

Він також нагадав, що в України є зобов’язання перед європейськими партнерами, які влада порушує своїми ініціативами.

«У нас є зобов’язання перед Євросоюзом по неухильному підняттю акцизів, що стосується цигарок. Є чітко прописані норми, щоб кожен рік вартість цигарок зростала на певний відсоток. Тому я вважаю, що це неправильне рішення», - резюмував експерт.

Раніше економіст Борис Кушнірук зазначав, що від закону про зниження ПДВ на окремі види агропродукції виграють лише великі агрохолдинги, а держава втратить мільярди.

Як відомо, у Раді готуються прийняти у другому читанні законопроект №4278, яким ставка акцизів на тютюновмісну продукцію для електронного нагрівання знижується до 30%. Через цю норму деобюджет недоотримає 3 мільярди гривень щороку.

Раніше керівник Українського центру контролю над тютюном Андрій Скіпальський заявив, що зниження акцизу на частину тютюнових виробів – це жорсткий лобізм інтересів тютюнових компаній з боку депутатів, через який постраждає держбюджет.