Політолог Максим Ялі у власній програмі «Контрольний удар» розповів про деталі підриву військових складів в Чехії російськими спецслужбами. Чехія відреагувала висилкою російських дипломатів. На думку політолога, Чехії вдалося нанести удар по російським спецслужбам всередині ЄС.

«У чеських ЗМІ розгорівся скандал, пов'язаний з підривом в 2014 році військових складів з амуніцією, яка призначалася для України. Марія Захарова, виступаючи на брифінгу, назвала американців головними дійовими особами. Я почитав всю аналітику, проаналізував і погодився – так, за цим шпигунським скандалом дійсно стояли США», - зазначив Ялі.

Політолог нагадав, що минулої суботи прем'єр-міністр Чехії виступив з гучною заявою, що вони знайшли винних у підриві, і це Баширов та Петров, вони ж Мишкін і Чепіга. Навіть були продемонстровані паспорта, з якими вони в'їжджали.

«Чому я вважаю, що американці стоять за цим? Тому що 7 років про це мовчали і тут «бабах», особливо на тлі цієї ескалації. Пішла висилка дипломатів з російського посольства – 18 осіб, яких чеські спецслужби вважають працівниками російських спецслужб», - підкреслив Ялі.

За словами експерта, чеські спецслужби вважають російське посольство в Празі однією з головних штаб-квартир спецслужб Росії у всьому Євросоюзі, і з 136 акредитованих дипломатів половина є розвідниками.

Популярні новини зараз

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще

«Це був серйозний удар по російським спецслужбам. Росія такою гнівною реакцією, яка послідувала після цього (вони вислали 20 дипломатів), фактично знекровила чеське посольство в РФ, де залишилися лічені одиниці дипломатів», - зазначив Ялі.

Нагадаємо, Знай.ua публікував версію Ялі, чому Байден не дзвонить Зеленському.

Раніше для Знай.ua Ялі розповів про події на світовому дипломатичному фронті.