Про це заявив Олександр Візір, голова профільної спілки операторів систем розподілу «Розумні електромережі України».

«Впровадження нової тарифної системи дозволило збільшити інвестиції в електромережі країни на 30%. І встановити наближені до європейських показники якості електропостачання. Зокрема, ОСР зобов’язані протягом 13 років зменшити SAIDI (час відключення електроенергії) до 250 хв/рік та втрати в електромережах до 7,5%», - повідомив експерт.

При цьому впровадження нового стимулюючого регулювання з 1 січня 2021 року не призвело до суттєвого зростання тарифу і для промислових споживачів. Для них кінцевий тариф на початку року зріс всього на 4,7%.

«Це не дало сильного впливу на зростання вартості продукції промисловості, оскільки зростання 4,7% – невелике, а вартість електроенергії не є єдиною складовою собівартості продукту», - заявив Візір.

Візір підкреслив, що тариф на електроенергію, частиною якого є і тариф на розподіл електроенергії, встановлює регулятор НКРЕКП. Оновлення всіх електромереж відбувається за рахунок тарифних коштів, це базове правило, що діє у світі.

Популярні новини зараз

Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Робота ОСР, як природних монополій регламентується Законом «України про природні монополії» та державним Регулятором НКРЕКП. «Ті компанії, що отримали стимулююче тарифоутворення та не використали його ефективно і не досягли показників якості чекають суворі штрафи», - підкреслив експерт.

Раніше зазначалось, що стимулююче тарифоутворення було затверджене для 25 ОСР в Україні.