Коли закінчиться пандемія коронавірусу - це питання хвилює дуже багатьох, як в Україні, так і за її межами.

Свою відповідь на нього у програмі Мирослави Бобровської «А як насправді?» дає доктор медичних наук, професор Катерина Амосова.

«Коли закінчиться пандемія - на це питання ні у кого немає певної відповіді. Але, по більшості прогнозів, в найближчі рік або два пандемія точно не закінчиться. Швидше за все, COVID-19, подібно до грипу, стане сезонним. На жаль», - вважає медичний експерт.

На її думку, пандемія коронавірусу принесла Україні не тільки шкоду, але і користь. Вона дозволила модифікувати національну систему охорони здоров'я, відхилитися від того жорстко ринкового шляху, який їй наказувала медична реформа. З'явилася можливість не переводити інфекційну, і не тільки, медицину в формат «гроші з пацієнта», а поставити на перше місце певну кількість ліжко-місць і готовність фінансувати їх, незалежно від того, скільки з них зараз зайнято.

«Якщо у нашої влади вистачить мізків, то таку систему поширять на всю невідкладну екстрену допомогу. Чомусь і у нашого суспільства, і при владі ця система асоціюється тільки з машиною швидкої допомоги. Насправді це в першу чергу той стаціонар, куди вона привозить пацієнтів», - підкреслює Катерина Амосова.

Популярні новини зараз

Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати

Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, вона розповідала про нові, найбільш небезпечні штами коронавірусу.

Також Амосова пояснила, чому смерть пацієнта після вакцинації не завжди вказує на прямий причинно-наслідковий зв'язок.