У програмі «Що далі?» на каналі «Знай24» футуролог Олексій Толкачов розповів, чи змінює українська влада історію, зокрема у шкільній програмі.

Передусім експерт зазначає, що схильність викривлювати історію має чи не кожна влада. У цьому контексті він згадує відомий афоризм: «Історик може те, чого не може Бог, - він може змінити минуле». Принагідно Толкачов також згадує Джорджа Орвелла, у художньому світі якого влада регулярно підправляла історію на свій розсуд.

Найбільша проблема же полягає в тому, що мотивація та програма дій сучасних українців лежить у минулому. «Аналізувати історію важливо, і в Україні процес аналізу Другої Світової війни вже пішов», - каже футуролог. Він навіть відзначає певні успіхи: війна почалася у 1939 році і це почали розуміти. Війська Сталіна і Гітлера же провели парад у Польщі спільно. Ця подія, вважає експерт, надламала свідомість людей, з іншого боку - це не привід для скасування 9 травня як святкового дня.

«Якщо розбирати абсолютно будь-яку історичну подію, то можна поставити під сумнів подвиг героїв», - звертає увагу Толкачов. Як приклад він бере Революцію гідності, яка дала початок війні. Тим не менш, це, на думку футуролога, не нівелює заслуг героїв Небесної Сотні.

Нагадуємо, Толкачов заявив, що в Україні більше свободи, ніж в Європі.

Популярні новини зараз

В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Толкачов дав психологічну характеристику українців.