Про це під час міжнародного вебінару «вивчення довгострокової енергетичної безпеки України на шляху до декарбонізації» повідомила Людмила Буймістер, член Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку.

"Ці законодавчі зміни, за нашими оцінками, дозволять економити до 25 млрд грн в системі. Це приблизна оцінка тієї грошової "діри", яка виникає через недобросовісну конкуренцію, маніпуляції, картельні змови і торгівлю повітрям",-заявила Буймістер.

Нардеп сподівається, що законопроект про REMIT буде проголосований до кінця цієї парламентської сесії, тобто до кінця червня.

"Сподіваємося, що законопроект буде проголосований і якомога швидше запустить процес стабілізації ринку», – сказала Буймістер, нагадавши, що прийняття даного закону є умовою угоди про асоціацію України та ЄС.

На думку Буймістер, другим фактором, який не дозволяє встановити зрозумілі і прозорі правила на ринку, є дії держрегулятора, який створює сприятливі умови для процвітання недобросовісної конкуренції і маніпуляцій.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Показати ще

"Інша важлива площина проблеми не пов'язана з законом, але пов'язана з нездатністю нашого регулятора і чиновників привести всю документацію у відповідність із законами. Ці "дірки», в які йдуть мільярди, спочатку створюються для можливості існування нечесної конкуренції та інших порушень", – поскаржилася Буймістер.

Нагадаємо, законопроект № 4503 авторства Людмили Буймістер про REMIT покликаний забезпечити високий рівень конкуренції на ринку електроенергії відповідно до вимог Європейського Союзу. Він був підтриманий Комітетом з питань євроінтеграції та економічного розвитку.

Також проект закону підтримали Секретаріат Енергоспівтовариства, Європейська Бізнес-Асоціація, Міжнародна торгова палата і Міністерство енергетики.