Чи має намір Міжнародний валютний фонд надати Україні черговий транш кредиту - принаймні, в найближчому для огляду майбутньому? Ситуацію у програмі «Романенко. Бесіди» коментує економіст, експерт Українського інституту майбутнього Данило Монін.

«Я вважаю, МВФ не зацікавлений в тому, щоб давати Україні гроші - так він тримає українську владу в тонусі. Як взагалі виглядає ситуація? У грудні Євросоюз виділив нам 600 мільйонів доларів кредиту, підтвердивши тим самим, що ми виконуємо програму МВФ - адже саме це було умовою його видачі. Всесвітній банк теж в грудні видав нам якісь гроші - а для них існували точно такі ж умови», - говорить економіст.

Інакше кажучи, за його словами, ці дві інституції підкреслили, що програма виконується, і серйозних проблем з цим немає. Але тепер саме МВФ відмовляється продовжувати співпрацю з нашою країною.

«Я розумію мотивацію МВФ. Якби в грудні 2020 року МВФ видав нам кредит, то втратив би політичний контроль над Україною на 2021 і 2022 рік. Адже тоді у нас 2021 рік фінансово був би вже закритий, а у 2022 потрібно всього близько двох мільярдів. Можна було б спокійно взяти євробондів, скільки потрібно, і розв'язати проблему. Власне, Мінфін зараз приблизно так і діє. Але МВФ об'єктивно зацікавлений затягувати видачу траншу», - вважає Данило Монін.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він прокоментував поправки до Податкового кодексу, які запропонував народний депутат Данило Гетманцев.

Популярні новини зараз

Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Показати ще

Також цей експерт висловив свою думку про перспективу запровадження в Україні платних доріг.