Чи побачить народ межу, якщо йому дозволять більше, аніж мирний протест? На це питання спробував відповісти журналіст, головний редактор сайту Цензор.нет та оглядач ZN.UА Юрій Бутусов у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

«Насправді таке право закладено Конституцією», - зазначає гість програми. Принагідно він посилається на статтю 5, яка визначає український народ джерелом влади в країні. За словами Бутусова, ця стаття же і легітимізує українську революцію, і забезпечує амністію її учасникам. «Я вважаю, що, звичайно, у суспільства є право протестувати, воно в Україні достатньо чітко гарантовано законом», - каже він і додає, що українцям залишається лише користуватися цим правом.

Далі гість програми торкається питання досвіду державності. Його, на думку журналіста, українцям бракує, а також не вистачає й досвіду побудови самого суспільного устрою. «Ми дуже залежимо, наше життя, від існування не тільки державних, але й суспільних інститутів», - пояснює Бутусов. Тим не менш, саме відсутність історичного досвіду, каже він, не дає українцям це зрозуміти.

З іншого боку, Бутусов позитивно оцінює зростання рівня участі в Україні сьогодні. Він нагадує, що займається журналістикою з 1998 року і пам’ятає, як на протести дивилися в ті часи, зокрема щодо справи Антоненка. «Це неможливо було! Все це відбувалося тихо, був цей “бєспрєдєл”…», - каже журналіст.

Сьогодні же, підкреслює Бутусов, ситуація в Україні зовсім інша, але вона все ще не дотягує до західноєвропейської демократії.

Популярні новини зараз

Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Нагадуємо, Бутусов розповів, як оцінювати спроби української влади врегулювати роботу ЗМІ.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Пекар окреслив напрям і темп розвитку України.