На сьогоднішній день на світ насувається цінове цунамі, те, про що говорили економісти, починає реалізовуватися. Цю ключову тему підняв експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» у YouTube.

«В останні роки однією з найбільших загадок було те, куди ж все-таки дівається та колосальна емісія, яку проводять центральні банки світу. Особливо якщо ми згадаємо 2020 рік кризи, пов'язаний з пандемією короновіруса, центральні банки світу влили в світову фінансову систему трильйони доларів і євро», - підкреслив він.

Кущ повідомив, що, крім того, центральні банки світу активно займалися так званою програмою кількісного розширення, в тому числі центральні банки країн, що розвиваються, таких як Індонезія, Китай та інші. Вийшло, що величезний обсяг ліквідності зайшов на фінансові ринки, сказав він, і відповідно всі чекали, коли ж по знаменитому рівнянню монетарного обігу це відобразиться на індексу цін.

«Але потрібно розуміти, що з часів Фішера, який написав рівняння монетарного обігу, пройшло досить багато часу і зараз світова фінансова система і економіка стали дещо складніше. Світова банківська система являє собою двоконтурний механізм. Перший контур фінансовий - це світові фондові ринки і сировинні ринки, в тому числі. А другий контур - це реальний сектор економіки», - розповів він.

Кущ резюмував, що з 2008 року практично триває нескінченна програма кількісного розширення, коли в тому числі федеральна резервна система США випускає трильйони доларів. Він підтвердив, що зараз ФРС запускає в фінансову систему щомісячно близько 100 - 120 мільярдів доларів. Цю програму намагалися припиняти і звузити, розповів він, але це призвело до кризи на ринках країн, що розвиваються, тому що почався колосальний відтік капіталу з цих ринків на американський.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що грошовий еквівалент суми технологічних втрат газу склав 14 млрд. грн. без урахування ПДВ.

Також раніше Кущ розповідав, що у політиці державної компанії «Нафтогаз» від зміни Коболєва на Вітренко абсолютно нічого не зміниться.