Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua заявила, що пенсії українців можуть урізати на 50%, і розповіла, хто ризикує втратити частину виплати.

«В Україні є цілий перелік причин, за якими у пенсіонера можуть забрати до 50% виплати. Як відзначають в Пенсійному фонді, найчастіше це відбувається через переплати виплати», - заявила Котенкова.

За її словами, виходячи зі ст. 50 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», якщо пенсіонер вчасно не сплатив аліменти, штраф за порушення правил дорожнього руху, виконавчі збори, витрати на судочинство, кредитні зобов'язання і так далі, то Пенсійний фонд на підставі рішення виконавців буде списувати заборгованість з пенсії до повного її погашення.

«Але найбільш поширена причина списання - це переплати пенсії з вини пенсіонера. Це коли людина втрачає право на пенсію або її частину, але не інформує про це пенсійні органи, тому йому продовжують нараховувати пенсію», - додала Котенкова.

Вона пояснила, що це може статися, наприклад, коли пенсіонер влаштувався на роботу. Зараз для працюючого пенсіонера немає особливого порядку виплат, що впливало б на зменшення розміру пенсії. У той же час, відзначає журналістка, в законі залишилася норма, згідно з якою працюючим пенсіонерам перерахунки доплати до мінімального розміру пенсії та за понаднормовий стаж, пов'язані з підвищенням прожиткового мінімуму, не проводяться. А проводяться вони, за словами Котенковою, тільки після того, як людина звільниться з роботи.

Популярні новини зараз

Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Українців попередили про "важкі" платіжки за світло

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Показати ще

Нагадаємо, Котенкова заявила, що прожитковий мінімум мізерний, вижити за нього практично неможливо.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Рева розповів про пенсії: закон передбачає 3 рівня пенсійної системи.