Військовий експерт, політолог і голова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов у власній програмі «Политика наизнанку» розповів, навіщо Лукашенко заарештував Протасевича. На думку експерта, Лукашенко хоче дізнатися, хто саме фінансував та надав інформацію для розслідувань телеграм-каналу «NEXTA». Також, за словами експерта, у Лукашенка на меті довести причетність інших країн до протестів.

«Його (Протасевича, - ред.) називають керівником проєкту «NEXTA», але я хотів би зауважити, що він саме екскерівник. З проєкту «NEXTA», який був започаткований у 2015 році і до 2020 року був маловідомий, він виходить 28 вересня 2020 року, пояснюючи тим, що у нього є розбіжності з колективом телеграм-каналу. Щодо колективу – 6 засновників, які дотичні до діяльності цього телеграм-каналу», - зазначив Снєгирьов.

За словами експерта, 5 учасників цього проєкту ідентифіковані білоруськими спецслужбами, а 6-й залишається фактично у тіні. На думку політолога, нерозкритий співзасновник є ключовим.

«Від цього містера «Х», взагалі-то, і залежить функціонал цього телеграм-каналу і його наповнення ексклюзивною інформацією, причому ця інформація має відношення до правоохоронних органів і спеціальних служб Республіки Білорусь. Нагадаю, на телеграм-каналі «NEXTA» були оприлюднені списки співробітників правоохоронних органів РБ, а саме прізвища та їхні домашні адреси», - розповів експерт.

На думку Снєгирьова, саме це й стало підставою щодо порушення кримінального провадження проти Протасевича. За словами експерта, рішення щодо визнання цього телеграм-каналу терористичним і, що він посягає на суверенітет РБ, спецслужби приймають лише 20 жовтня 2020 року, тобто через місяць після покидання редакції Протасевичем.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

«Моє перше враження – Протасевича хтось попередив. Коли я почав знайомитися з біографією його татуся, з’ясувалось, що він має спецзвання підполковника – це звання, яке присвоюється співробітникам правоохоронних органів РБ. Це збіг обставин, не більше того. Найбільш резонансні розслідування, які були опубліковані на цьому телеграм-каналі, датуються 8 березня 2021 року, тобто жодного відношення до їхньої появи Протасевич немає абсолютно», - підкреслив Снєгирьов.

За словами експерта, саме ці розслідування збирають багато переглядів і стають підставою щодо занепокоєння КДБ РБ щодо витоку інформації. Політолог зазначив, що КДБ Білорусі цікавить не саме Протасевич, а два питання: хто людина, яка дає інформацію з джерел наближених до правоохоронців і звідки фінансується телеграм-канал.

«Погодьтеся, хлопець 26 років збирає аудиторію у 1,8 млн. Свого часу інший співзасновник телеграм-каналу заявив, що Польща має відношення до фінансування цього проєкту. Тут і випливає одна з причин, чому відбулися ті події в аеропорту Мінську – Лукашенкові конче потрібно показати причетність інших країн до подій у Білорусі, а це вже є елементом політичних торгів. Маючи такий карт-бланш, я думаю, що режим Лукашенка ще зможе лавіювати між зовнішніми загрозами», - підкреслив Снєгирьов.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Снєгирьова про події у аеропорту Мінська, що подібні затримання літаків були у світовій практиці і не один раз.

Раніше Знай.ua публікував думку Снєгирьова, чим обернеться для України економічна війна з РБ.