Про це заявила народний депутат України Вікторія Гриб в ході дискусії на платформі Центру Разумкова 21 травня.

«Необхідно скасовувати прайс-кепи і терміново ввести заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі як мінімум до кінця року. Це не конкуренція, це демпінг, і він є загрозою нашій енергетичній незалежності», - сказала вона.

Народний депутат наголосила, що президент підписав закон про надання повноважень НКРЕКП для обмеження імпорту електроенергії з РФ та Білорусі до 31 грудня 2021 року, однак НКРЕКП вирішила обмежити поставки лише на 4 місяці.

Так, за словами народного депутата, за перші три місяці 2020 року ціни на оптовому ринку електроенергії України були на 25-30% нижчими за ціни у європейських країнах, а сьогодні вони впали вже у 3 рази.

Крім того, Гриб звернула увагу на ситуацію, що склалась в країні з цінами на електроенергію різних видів генерації.

Популярні новини зараз

Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

«Енергоатом сьогодні збиткова компанія, хоча ще два роки тому був прибутковим підприємством. Для того, щоб він був беззбитковим потрібно продавати електроенергію на ринку за 1,53 грн/кВтч, але вони продають набагато нижче», - відзначила народний депутат.

Народний депутат також підтримала озвучені під час заходу ініціативи Центра Разумкова щодо стабілізації ситуації а енергоринку, серед яких, введення заборони державним виробникам електроенергії здійснювати продаж без фізичного виробництва та заборона імпорту електроенергії з РФ та Білорусі. Окрім цього, Гриб пообіцяла спрямувати пропозиції у Міністерство енергетики та до Офісу президента.

Нагадаємо, імпорт став однією з причин рекордної збитковості державних енергетичних компаній. Зокрема, НЕК «Укренерго» 2020 закінчило зі збитком 27,5 млрд грн. Борги компанії перевищують 30 млрд грн.

У тому числі понад 10 млрд грн НЕК «Укренерго» має генеруючим компаніям за послуги балансування, ставить під загрозу підготовку до наступного опалювального сезону.