В. о. міністра економіки 2020 року, керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта в програмі «Суб'єктивно з Янікою Мерило» розповів, чи дійсно Україна перебуває під впливом Заходу, зокрема МВФ.

«Це трошки дикувата наша місцева інтерпретація реальності. Що таке Міжнародний валютний фонд? Досить стійка організація, яка працює за дуже зрозумілими правилами. Це кредитор останньої надії для держави. Понад півстоліття вона існує, в принципі досить успішно працює... Просто треба розуміти, що вона вміє робити, що вона не вміє робити. Це свого роду хірург. В країні великі проблеми – він приходить, їх вирішує, і в принципі повинен йти після цього. Це не терапевт. Вони не дуже добре спеціалізуються на реформах, вони добре відновлюють макроекономічну стабільність», - говорить експерт.

За його словами, у випадку з Україною так і сталося – МВФ відновив макроекономічну стабільність в країні.

«Банківський сектор стійкий, гривня стійка, бюджет більш-менш збалансований. Ну, до того, як його зараз розбовтали в ковід... Вони насправді не реформатори по суті своїй. Реформатори – Світовий банк. Це теж досить успішна організація. Вони так «в довгу» працюють з країнами, як терапевти. Ось вони, наприклад, систему субсидій нам побудували... Вони нам допомагали земельну реформу спроєктувати. Причому не стільки земельну реформу, скільки земельні відносини. Це теж успішний проект. Тобто вони це вміють добре робити», - сказав Кухта.

Також він пояснив, чому МВФ сказав Україні підвищувати тарифи.

Популярні новини зараз

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Показати ще

«Вони бачили, що з «Нафтогазу» зробили дірку цими дешевими тарифами. Ціни високі, тарифи супердешеві – вони ж були в 10 разів дешевше, ніж зараз. Величезна фінансова діра... Тобто, насправді другий дефіцит бюджету, який покривається друкуванням грошей, якимись боргами – будь-чим. Вони змусили нагнати ринкову ціну, при цьому загалом не трансформувавши ринок. Вони цим нормально не займалися... Вони просто натиснули, щоб підняти до ринкових цін. Ну, до чогось подібного на ринкові ціни... Пробили це, в принципі, стабілізували цим ситуацію, хоча, звичайно, народ сильно незадоволений, тому що тарифи тепер високі», - резюмував експерт.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Романенко впевнений, що аграрії платять смішні податки на тлі своїх прибутків.

Також Знай.uа повідомляв, що Бортник заявив, що Захід заважає Зеленському посадити Порошенка.