У програмі «Суть подій» з журналісткою Любов'ю Завальнюк економічний експерт Тарас Загородній підняв тему ринку землі. Зокрема експерт розповів, як він виглядає за кордоном: у певних країнах державний банк контролює земельний ринок і лише йому можна продати землю.

«Це дуже мудре рішення, виходячи з історій відносин на землі, щоб не залазили банки спекулянти», - переконаний Загородній. Він пояснює, що спекулянтам не важливо, що відбувається на землі, оскільки вони лише чекають зростання цін задля вигідного перепродажу.

Також експерт обурюється через те, як фінансисти розставляють акценти в Україні: на продаж землі, а не на продаж її продукції. Принагідно Загородній торкається і теми війни з Росією, адже цілком ймовірно, що агресор може вийти на український ринок землі в прикордонних областях. Саме тому, каже він, жодного вільного ринку землі немає зокрема в Ізраїлі. Експерт зазначає, що в цій країні продають не землю, а права оренди на неї, тобто ринок регулюється.

«Коли нам розповідають про вільні ринки землі взагалі - це абстракція, вільного ринку землі в світі не існує», - підкреслює Загородній. Так чи інакше, каже він, існує державне регулювання передусім щодо мінімальних вимог. У приклад експерт наводить вимоги щодо пестицидів і сівозміни.

«Обмеження продажу в одні руки, щоб не утворювалися величезні масиви землі, якими просто зручно торгувати, при цьому до сільського господарства не маючи ніякого відношення», - констатує гість програми.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Нагадуємо, Загородній порадив Україні не вигадувати велосипед, а скористатися досвідом світу щодо відкриття ринку землі.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Марчук пояснив, чому питання щодо ринку землі в Україні історично завжди точиться дуже радикально.