У програмі Анатолія Макаренка «Діалоги з Макаренком» українська юристка, адвокатка і політикиня Тетяна Острікова пояснила, чому сьогоднішній варіант законопроєкту «Про внесення змін до КК та КПК України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів» небезпечний для бізнесу.

Гостя програми, окрім висловлення власних міркувань щодо цього законопроєкту, звертається також до всього бізнесу і взагалі всіх, хто перетинає митний кордон з метою купити щось за кордоном чи вивезти туди.

«Річ у тім, що цей законопроєкт №5420, який ще не ухвалений, а розглядається парламентом, містить в собі дуже небезпечну норму», - попереджає Острікова. Вона зазначає, що всі дотримуються думки про необхідність покарання контрабанди підакцизних товарів. Принагідно юристка конкретизує, що йдеться про сигарети, пальне, алкоголь та паливно-мастильні матеріали в комерційних масштабах. Отже, вона підсумовує, що це не що інше, як кримінальний злочин, цим займаються різноманітні злочинні угрупування і за це повинне бути покарання.

«Контрабанда економічна або товарна, що називається незаконне переміщення товарів, будь-які загальнопромислові товари, а ось тут великі питання. Тому що перше - дуже низький поріг кримінальної відповідальності, 113 тисяч гривень і це не сума несплачених митних платежів, а вартість товару», - міркує Острікова. Вона пояснює, що це буквально 4 айфони, переміщені в обхід митного контролю, а також відсутність декларування.

Цей злочин, повідомляє політикиня, карається 5-10 роками позбавлення волі або 850 тисячами гривень штрафу. Вона також додає, що всі, зрозуміло, хочуть домовитися. Водночас Острікова переконана, що норми прописані так навмисно: злочини вважаються тяжкими і особливо тяжкими, аби дозволити стеження і прослуховування. Отже, гостя програми підсумовує, що це дозволяє правоохоронцям посадити на гачок всі підприємства, що займаються імпортом чи експортом.

Популярні новини зараз

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Для ФОП вступили у дію нові правила

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Показати ще

На думку юристки, саме стаття про недостовірне декларування є найстрашнішою для бізнесу. «Вона несе дуже серйозну загрозу для всього українського бізнесу, який хоча б один раз щось оформляв на митниці. Стаття сконструйована таким чином, що будь-яка неточність в митній декларації або неповна інформація, відразу буде підводитися під кримінальне покарання», - пояснює Острікова.

Нагадуємо, Острікова розповіла, чи росте якість українського парламенту.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Острікова повідомила про чергову хвилю легалізації автомобілів на єврономерах.