Якщо людина хоче бути президентом, то вона повинна розуміти, що має стати мостом, який віддалений рівно від усіх і якому всі однаково довіряють: громадськість, політикум, держінституції.

Таку думку висловив аналітик і блогер, експредставник уповноваженого Верховної Ради з прав людини, кандидат у народні депутати від Соціалістичної партії і Громадського руху України Михайло Чаплига у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості».

Передусім гість програми зазначає, що президента обирає народ і тоді він є легітимним. «А значить, він кожен день повинен бути на зв'язку з народом», - підкреслює Чаплига. У такому разі, пояснює він, у президента легітимності більше, аніж у будь-яких лобістів, і він може легко це довести, просто вийшовши на балкон та зібравши людей. «Взагалі хочу традицію зробити – щосуботній вихід президента на балкон», - міркує політолог.

Також він розповідає про те, як зробити владу справді продуктивною та дієвою. «Іронія полягає не в тому, щоб натягнути на себе повноваження, а в тому, щоб позбутися від них і залишити собі тільки право вето і моральний авторитет», - міркує він.

Тим не менш, сам експерт ставить питання про ілюзорність таких міркувань і погоджується із цим з огляду на власний досвід. Чаплига нагадує, що раніше був уповноваженим ВР України з прав людини. Принагідно він пояснює, у чому сила такої фігури: не у можливості призначати на посади, не у повноваженнях, не в наказах.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Показати ще

«Питання: як же бути впливовим? Відповідь: силою авторитету, яким ти користуєшся у владі. І авторитету в громадянському суспільстві», - стверджує експерт. Водночас він акцентує на тому, як важливо не перетворитися ні на чий інструмент – ані влади, ані опозиції, ані громадськості – інакше вони використовуватимуть тебе лише у своїх інтересах.

Чаплига порівнює президента із мостом, який має бути віддалений від усіх рівно, але і якому всі мають однаково довіряти.

Нагадуємо, Чаплига розповів про роль політика в суспільстві.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Чаплига заявив про свої президентські амбіції.