Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на копію листа міністра Германа Галущенка до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка від 2 червня.

"Прийняті зміни є необхідними, але, на нашу думку, недостатніми для усунення спотворення ціноутворення на ринку і не дозволять збалансувати фінансове становище виробників електроенергії, цінові заявки яких забезпечені реальними обсягами виробленої електроенергії і відповідають рівню витрат на покриття собівартості її виробництва", – йдеться в листі міністра енергетики Галущенко.

На його думку, регулятор як орган, уповноважений на держрегулювання, моніторинг і контроль за діяльністю суб'єктів ринку, може запропонувати додаткові інструменти, що дозволяють фінансово збалансувати учасників ринку і запобігти загрозам проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП) 2021/2022, пов'язані з нестачею коштів для ремонтних кампаній і накопичення запасів вугілля в поточній ситуації.

У зв'язку з цим міністр просить главу НКРЕКП в стислі терміни представити позицію регулятора щодо можливості прийняття рішень щодо усунення цінових обмежень, а також думку щодо інших ефективних і швидких заходів в компетенції комісії і поза нею для якнайшвидшого вирішення питання проходження найближчого опалювального сезону.

Раніше відмова НКРЕКП усунути махання на енергоринку розкритикував НАЕК "Енергоатом".

Популярні новини зараз

Українців попередили про "важкі" платіжки за світло

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Нагадаємо, в травні 2021 ціна на оптовому ринку електроенергії опустилася до рекордно низького значення. В окремі дні ціни падали до 43-44 коп./кВт.година. Причиною стали махінації групи трейдерів. НКРЕКП офіційно визнала махінації лише 2 червня після звернень Міністерства енергетики.

Однак комісія офіційно відмовилася змінювати правила роботи Ринку для припинення таких махінацій, обмежившись наміром в ручному режимі слідувати за трейдерами. Всі пропозиції Міністерства енергетики комісією були проігноровані.

За розрахунками економіста Бориса Кушнірука, тільки в травні, через цінові махінації трейдерів, державних «Енергоатом» недоотримав 120 млн євро (4 млрд грн), що дорівнює третині всього бюджету компанії на капітальні інвестиції.