Експерт з нерухомості Олексій Коваль в ефірі програми "Що далі" з Вікторією Панченко на каналі "Знай24" заявив, що для повноцінного запуску програми з іпотечного кредитування під 7% потрібно 5 років.

“Намагається уряд запустити 7% доступну іпотеку. Але поки що на 300 млн видано кредитів всього-на-всього… Питома вага іпотечного кредитування на західному ринку може сягати до 80% від всіх угод. У нас це на рівні 2-3%. Ви розумієте, яким би чином вплинула ця іпотека? А зараз тільки-тільки вони починають цю програму. Вона дуже зарегулювана. Є певні незрозумілі питання: чому саме має бути така нормативна площа, яку особа купує, чому тільки у розмірі 2,5 млн грн можна отримати кредит. А ціни на нерухомість ростуть”, - сказав Олексій Коваль.

Він зазначив, що це обмежує коло квартир, які можна придбати на ці кошти. Тому представники влади відреагували і готують зміни до законопроєкту.

“Не менше 5 років для повноцінного запуску. Багато фахівців говорять, що недостатньо року, недостатньо двох. В середньому - це має бути десь 5 років. Відсотки, які сплачуються по кредиту, за рахунок цих відсотків почнуть вже банки на комерційній основі видавати кредити. І відсоткова ставка поступово буде знижуватися. Ви ж знаєте, що 7% - це гарантовано сплачує особа, а різницю між комерційною ставкою компенсує вже держава людині. В ідеальному варіанті ми бачимо іпотечне кредитування на рівні 2-3%”, - додав Коваль.

Як повідомляв Знай.ua, "вигідна іпотека" від Ощадбанку має підводні камені: "Переплата 100 тисяч гривень".

Популярні новини зараз

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що українці вимагають створити доступне кредитування на житло: низькі зарплати, але високі відсотки.

https://www.youtube.com/watch?v=7A2RgeBach8&feature=youtu.be