Як в Україні будуть формувати газові тарифи? У програмі «Прогноз» на каналі Знай24 політолог Руслан Бізяєв припустив, що главі Нафтогазу доведеться домовлятися про прямі поставки з Росії.

Щодо можливості видобувати в Україні власний газ Бізяєв каже так: це важко, адже потрібні інвестиції. Водночас він зазначає, що цим займаються і приватні, і державні компанії, але успіхи у них різні.

«Все, що стосується Нафтогазу – у нас йде не дуже, а все, що стосується приватних компаній – там все більш-менш», - міркує політолог.

На його думку, необхідність у зрідженому газі зникне, якщо Нафтогазу вдасться забезпечити потреби українців. Також він повідомляє про те, що з 2014 року з’явилася тенденція вирівнювати ціни на газ для населення і промисловості. За словами Бізяєва, це робиться з метою забезпечити рентабельність газу, адже лише тоді існування цього бізнесу матиме сенс.

Принагідно він розповідає про одну історію, яка сталася в Польщі, коли вона підписала договір про поставку скрапленого газу. «Місцеві журналісти поцікавилися – “Ось ви сказали, що ціна менша газпромівської, а можна піти в конкретику? А це комерційна таємниця... ”. У них теж вміють красиво їздити по вухах. Тому навколо Нафтогазу йдуть такі танці – “Не дай Бог, щоб Нафтогаз заробив”», - підкреслює експерт.

Популярні новини зараз

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Показати ще

Бізяєв припускає, що главі Нафтогазу доведеться домовлятися про прямі поставки з Росії, оскільки варіантів, в принципі, не багато. Він також зазначає, що спостерігати за намаганням Вітренка знайти баланс між вартістю та обсягом буде доволі цікаво.

Нагадуємо, Бізяєв пояснив, що головна небезпека для української газотранспортної системи – Турецький потік.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Бізяєв заявив, що у США зараз починається закипілий котел проблем.