Перший віце-президент Торгово-промислової палати України, член Української Ради бізнесу Михайло Непран у програмі Мирослави Бобровської «А как на самом деле?» розповів, що буде з правоохоронними органами після створення Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Як відомо, функції Податкової міліції передадуть БЕБ. А от що буде зі Службою безпеки України, поки невідомо. За словами Непрана, кілька молодих працівників Департаменту економічної безпеки СБУ вже перейшли в Державне бюро розслідувань. А середнє та старше покоління не поспішає шукати, куди влаштуватися, бо вони вже багато разів чули плітки про ліквідацію органу.

Експерт вважає, що питаннями, які стосуються фінансового тероризму, має займатися саме СБУ. Проте він допускає, що повноваження Департаменту економічної безпеки СБУ дійсно можуть бути передані якомусь іншому органу.

«Тому що, скажімо, Департамент боротьби з корупцією на сьогоднішній день уже пересікається з ДБР і НАБУ. По суті, у них клієнтура та ж – це державні чиновники, в залежності від рангу», - підкреслив Непран.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

У той же час він зауважив, що керівники правоохоронних органів добровільно не віддадуть свої функції іншим.

«Ніхто з керівників добровільно не хоче ліквідовувати свої структури, бо це важелі впливу на економічну, політичну, соціальну ситуацію. Чим більше в нього є можливостей впливати на ситуацію, тим, як мене колись учили на початку 90-тих, щодня необхідно підтверджувати необхідність свого перебування в кріслі. Якщо ти це перестанеш підтверджувати, завтра в твоєму кріслі буде сидіти інша людина. Жодна структура просто так добровільно свої функції не віддасть», - каже експерт.

На його думку, ефективність роботи Бюро економічної безпеки залежатиме від його керівника.

«Наскільки це буде сильна людина, наскільки вона буде мати підтримку від прем’єр-міністра, президента, голови Верховної Ради… Тому що цей організаційний період буде дуже складний. Коли треба буде казати: «Все, хлопці, це вже не ваше питання – цим займаємося ми». Ясна річ, що ніхто добровільно з ентузіазмом справи віддавати не буде», - сказав Непран.

Він додав, що з боку бізнесу є певна пересторога щодо створення БЕБ.

«Щоб це не був тепер уже один великий фінансовий монстр, старший брат, який буде слідкувати і в якого будуть дуже великі можливості. Тому що так, як воно задумувалося, то ідея хороша. Що це повинен бути не каральний, а інформаційно-аналітичні функції. Але є завжди велика спокуса», - резюмував експерт.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Балашов розповів, що заважає людині почати більше заробляти.

Також Знай.uа повідомляв, що Дорошенко розповів, як підвищити купівельну спроможність українців.