Деолігархізація в Україні має побороти саме явище олігархату та унеможливити появу нових його представників, а не обмежуватися боротьбою з конкретними прізвищами. Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат від ВО «Батьківщина» Андрій Ніколаєнко, коментуючи законопроект «Про чесну політику і чесну владу».

Проект розробили депутати фракції «Батьківщина» як альтернативу президентському закону про деолігархізацію. «Цей законопроект є кардинально іншим. Оскільки ми розуміємо, що олігархами ніхто не народжується, олігархами стають і стають в силу тих умов, які держава дозволяє і створює для крупного бізнесу. Тому ми пропонуємо боротися не просто з конкретними прізвищами, а з цією бідою як явищем», — сказав Андрій Ніколаєнко.

На його думку, в питанні очищення країни від олігархів необхідна конкуренція ідей — для розробки дійсно дієвих рішень: «Всі точки зору мають бути представлені і почуті, оскільки кожен з нас представляє свого виборця. І це абсолютно справедливо, коли в такій важливій та доленосній для країни тематиці буде якомога більше пропозицій та напрацювань. Сподіваюся, монобільшість не буде поводитися, як мавпа, що нікого не чує і нічого не бачить».

Співавтор законопроекту Ніколаєнко виступив проти «ручних каральних органів, які на забанку тієї чи іншої політичної сили будуть визначати, хто є правильним бізнесменом, а хто є олігархом». «Тому ми вважаємо, що як зустрічі, так і реєстри мають контролювати і вести незалежні структури, незалежні органи, і це передбачено в нашому законопроекті», — повідомив нардеп.

Серед іншого законопроект «Про чесну політику і чесну владу» передбачає внесення змін до виборчого законодавства в частині обмеження витрат на передвиборну агітацію, аби в партій і кандидатів не було «спокуси зазирати у кишені олігархам». Документ пропонує повернути відкрити конкурсний відбір голови Антимонопольного комітету — орган має бути незалежним від волі президента, як це і передбачено Конституцією. Крім того, передбачені зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо забезпечення паритетності доступу різних політичних сил до ЗМІ. Проект також містить запобіжники зловживання монопольним становищем на економічних ринках.

Популярні новини зараз

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще