Наша держава стане ефективною, конкурентоспроможною і українською, коли вона стане «спільною справою». Так заявив правник та громадський діяч Геннадій Друзенко в ефірі програми Олексія Толкачова «БДСМ», де пояснив, чому назва країни повинна відрізнятися від назви держави і чи принциповим є формулювання «в Україні» замість «на Україні».

Толкачов та Друзенко говорили про те, що Україна так і не конституціоналізувалася, адже досі назва країни збігається із нашою назвою держави: ми не називаємося Республіка Україна, як-от Республіка Франція чи Республіка Польща. На думку Олексія Толкачова, можливо, зокрема через це досі вживаються формулювання «на Україні».

Проте Геннадій Друзенко зазначив, що не вважає останнє питання надто принциповим.

«На Україні… Це ж точно введений ідеологічний розподіл митрополитом Іларіоном Огієнко (український громадський і церковний діяч, митрополит УАПЦ, - ред.), він уже в еміграції сказав, що ті, хто не державники, ті пишуть «на Україні». Хоча у Шевченка, у Донцова майже скрізь на Україні, і навіть Бандера частіше вживав «на Україні», ніж «в Україні», - каже Друзенко.

Правник порівняв цю ситуацію з тим, що ми кажемо «на Мадагаскарі», але, хоч це і не класична держава, від цього Мадагаскар не роздержавлюється. Тому, зазначає Друзенко, він би не впирався в терміни. При цьому правник погоджується з тим, що назва держави має відрізнятися від назви країни.

Популярні новини зараз

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Показати ще

«Це було б добре. Дійсно і слово «республіка» дуже близьке українській ДНК. Ми і по горизонталі набагато краще співпрацюємо, ніж ми вишиковуємося у вертикальні структури. І республіка в перекладі прямому – «спільна справа». Це дійсно мрія. Тобто наша держава стане ефективною, конкурентоспроможною і українською, коли вона стане спільною справою», - вважає Друзенко.

Нагадаємо, Винницький заявив, що Україна – це країна неієрархічного суспільства.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Кривонос пояснив, чому в Україні необхідно сформувати тероборону.