У Кафедральному соборі Луганська 20 червня відбудеться відспівування голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ митрополита Луганського і Алчевського Митрофана (Юрчука).

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, 21 червня в Києво-Печерській лаврі відбудеться прощання з покійним владикою, буде звершена заупокійна Божественна літургія.

Митрополит Митрофан відійшов до Господа у віці 58 років в результаті інфаркту 18 червня.

«Попри те, що земне життя владики Митрофана обірвалось надзвичайно рано, він встиг звершити багато справ у славу Православної Церкви та на спасіння ввіреної йому пастви.

Особлива жертовність та любов до тих, хто страждає, була засвідчена владикою Митрофаном в період активної фази військових дій на Донбасі. Він не раз ризикував своїм життям ревно виконуючи своє архіпастирське служіння в цей трагічний період історії Луганщини, піклувався про визволення з полону українських військовослужбовців та розвивав соціальну місію Церкви задля допомоги тим, хто залишився без прихистку і засобів до існування.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Господь покликав владику до Своїх небесних осель напередодні П’ятидесятниці – Дня утвердження Церкви, служінню якій новоспочилий архієрей присвятив все своє земне життя від ранньої юності до останнього свого подиху», - йдеться на сайті ВЗЦЗ УПЦ.

Митрополит Митрофан (в миру Михаїл Іванович Юрчук) народився 19 листопада 1962 року в місті Білогір'я Хмельницької області в сім'ї робітників.

У 1984-1987 роках навчався в Одеській духовній семінарії, після закінчення якої в 1987 році вступив до Московської духовної академії.

У 1988 році в рамках обміну студентами між Руською та Польською Православними Церквами був направлений в Християнську богословську академію у Варшаві, яку закінчив в 1993 році з вченим ступенем магістра богослов'я.

Під час навчання в Варшаві виконував обов'язки вихователя і викладача Варшавської духовної семінарії.

21 серпня 1990 року в Троїце-Сергієвій лаврі пострижений в чернецтво, 1 вересня висвячений у сан ієродиякона, 16 вересня - у сан ієромонаха.

У 1994 році став викладачем Київських духовних шкіл та був прийнятий до числа братії Києво-Печерської лаври. У Київських духовних школах займав посаду інспектора, потім - проректора.

У 1994 році возведений у сан ігумена, в 1995 - в сан архімандрита.

30 липня 2000 року хіротонізований на єпископа Переяслав-Хмельницького, вікарія Київської митрополії, призначений керуючим справами УПЦ.

9 липня 2003 року возведений в сан архієпископа.

У 2007 році 31 травня призначений керуючим Білоцерківської єпархії.

Рішенням Синоду УПЦ від 9 вересня 2009 року очолив відновлену Синодальну комісію Української Православної Церкви з діалогу з УАПЦ та робочу групу з підготовки діалогу з представниками УПЦ КП.

Рішенням Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року призначений головою Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ. Звільнений з посади керуючого справами Української Православної Церкви, залишений в числі постійних членів Священного Синоду УПЦ.

Рішенням Синоду УПЦ від 20 липня 2012 року призначений Преосвященним Луганським і Алчевським.

28 серпня 2014 року возведений в сан митрополита.