У своєму блозі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв розповів про ідею об'єднаної Європи, у якій в 30-ті роки двадцятого століття було досить адептів, серед яких лідер італійських фашистів Беніто Муссоліні.

«Особливої актуальності «європейська ідея» набула після закінчення Першої світової війни. Воно й не дивно: Велика війна різко похитнула провідну роль Західної Європи, викликавши до життя концепцію «Єдиної Європи», головною метою якої стало збереження позицій Старого Світу на світовій арені», - каже Бізяєв.

За його словами, в період між двома світовими війнами ці ідеї були представлені відразу в декількох варіантах. Політолог згадав пан'європейський рух на чолі з Р. Куденхове-Калергі і А. Бріаном, а також більш радикальні плани об'єднання Європи від ідей світової революції до розширення «життєвого простору». На особливу увагу, за його словами, заслуговують концепти, що виходили в першій половині 30-х років XX століття безпосередньо з колиски європейської цивілізації «вічного міста» Рима.

«У першій половині 1920-х років фашизм - небачений раніше варіант державної формації - остаточно утвердився в Італії. Зауважимо, що в цей час класичний італійський фашизм ще не встиг дискредитувати себе агресивним характером зовнішньої політики і союзом з націонал-соціалістською Німеччиною», - розповів Бізяєв.

Тому, зазначає політолог, немає нічого дивного в тому, що вже в першій половині 1930-х років глава Італії Б. Муссоліні запропонував Старому Світу свій, фашистський варіант європеїзму, який був пристосований до умов існуючої Версальської системи і володів відомою привабливістю. Бізяєв розповів, що Муссоліні намагався реалізувати свої ідеї не тільки за допомогою інструментів звичайної дипломатії, але шляхом «м'якої сили»: італійський диктатор виступив з рядом новаторських зовнішньополітичних ініціатив, спрямованих на інтеграцію країн Західної Європи. Зрозуміло, що в вигідному фашизму варіанті, додав політолог.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

«В Італії, незважаючи на націоналістичний характер пропаганди, розроблялися проєкти реальної європейської інтеграції - економічного об'єднання країн південно-східної Європи під своєю егідою», - зазначив Бізяєв.

Раніше Бізяєв розповів про становище СРСР перед Другою світовою.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі заявив, що ми настільки залежні від Заходу, що не можемо ставити свої умови.