Політичний експерт Віталій Романченко в ефірі програми "Що далі" з Вікторією Панченко на каналі "Знай24" розповів, як треба було правильно запускати ринок землі.

"Коли ми запускаємо ринок землі — не треба поспішати. Його треба було робити поетапним, пілотним в деяких регіонах. Спробувати подивитися, як працює це, припустимо, на Черкащині, де ми маємо 100% чорнозем, або, припустимо, на Херсонщині, де зона ризику у землеволодіння. Або на Закарпатті, де гірська місцевість і не так багато можливостей вести повноцінну сільськогосподарську діяльність", - сказав Віталій Романченко.

Він зазначив, що в нинішньому законі дуже багато технічних недоробок і не враховані технічні моменти, які важливі в ринковому ціноутворенні.

"Прийняти закон і запустити ринок землі — це не означає, що він спочатку буде працювати так, як він повинен працювати. Тому що, дивіться, геокадастру у нас немає. Тобто, ми досі не знаємо, де у кого яка земля. Перше. Друге, оцінки землі у нас теж немає. Є різниця між ґрунтом, який в Черкаській, Кіровоградській області, або, припустимо, в Одеській області. Абсолютно різна родючість ґрунту. Далі, доступ до інфраструктури. Цього немає", - додав Романченко.

За його словами, без участі держави в цьому процесі не обійтися, але держава зараз інституційно не готова до вирішення цих проблем.

Популярні новини зараз

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, на старт, увага, ринок землі: плюси, мінуси та прогнози.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що в Україні запрацював ринок землі, але Зеленський радить поки не продавати.