У програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» економіст Віктор Скаршевський прокоментував стан економіки Сполучених Штатів.

Експерт пояснює, що сьогодні у світі можна спостерігати різке зростання ролі держави. Він додає, що особливо це стосується розвинених країн, адже вони можуть додруковувати гроші і не мати через це серйозних проблем.

Тим не менш, Скаршевський попереджає про певні обмеження. «Це вже споживча інфляція, а це вже набагато важливіше для кожного, хто живе на планеті Земля, в тому числі для України, в тому числі і для США», - стверджує він.

Принагідно експерт пояснює, що американська система влаштована так, що громадяни, є у них потреба чи нема, отримують допомогу від держави. А це зі свого боку, зазначає він, впливає на ринок праці, адже американець цілком може прожити своє життя на цих виплатах і не йти на роботу. Як повідомляє Скаршевський, поки що влада США не збирається зменшувати суму виплат, йдеться навіть про протилежне. «І до чого це призводить? До зростання споживчих цін», - заявляє він.

Посилаючись на попередні дані за травень, економіст повідомляє, що інфляція за рік у Сполучених Штатах становить вже майже 5%. Він пояснює, що для Штатів цей рівень надто високий, адже цільовий показник становить всього лише 2%.

Популярні новини зараз

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа

Показати ще

Тим не менш, каже Скаршевський, поки що вони скидають все на тимчасовий сплеск цін. «Але якщо ціни продовжать рости далі в Америці – буде підвищення облікової ставки. Вони будуть починати стримувати інфляцію, і це сповільнить і економічне зростання, і з зайнятістю також, можливо, будуть проблеми», - міркує експерт.

Він припускає, що за такого розкладу Сполученим Штатам доведеться повертати собі всі гроші, що зараз перебувають на ринках. А це, пояснює Скаршевський, означає подорожчання боргів та ускладнення доступу до міжнародного фінансування, що зачепить і Україну. «Тобто це може позначитися також негативно і на українському економічному і фінансовому фронті. Але поки не робиться таких дій», - констатує гість програми.

Нагадуємо, Некрасов пояснив, як Японії вдається при активній емісії грошей уникнути інфляції.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Некрасов розповів про світову інфляцію.