Яке майбутнє науково-технічної революції? Свій прогноз в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» дає політичний аналітик Володимир Стус.

«Зараз всі говорять про прискорення прогресу, ось і Байден нещодавно висловився про це. Але, на мій погляд, науково-технічний розвиток став сповільнюватися приблизно з 1955 року. Так само йде справа і з соціальним прогресом: всі впевнені в його існуванні, але на тривалих проміжках часу соціального прогресу немає. На максимальні темпи НТП був орієнтований Третій Рейх, але він і завалився першим. Темпи його розвитку були дуже великі, але не безмежні, і ставка на «чудо-зброю» не спрацювала. СРСР був орієнтований на більш повільні темпи, і він протримався довше. А проблеми у нього почалися в міру уповільнення темпів прогресу. Тепер до такого ж результату поступово приходить і весь інший світ», - вважає гість програми.

Кейнсіанство і соціальну державу він назвав м'якими аналогами соціалізму.

«Це була консервативна відповідь на комуністичну загрозу. Тому сучасна західна економіка орієнтована на ще більш повільні темпи розвитку. Поки СРСР швидко розвивався, Захід програвав. А до 1970 року темпи впали настільки, що західна економіка перестала бути ефективною. За аналогією з метеорологією: на Заході відчувають, що завтра буде дощ, тому найкраще взяти з собою парасольку. Але там не знають ні тривалість дощу, ні його силу, ні швидкість вітру», - каже Володимир Стус.

Як повідомляє Знай.ua, раніше він пояснив, що таке цивілізація, на прикладі людського організму.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Також Знай.ua повідомив, що політолог Руслан Бізяєв зазначив: моральний прогрес людства відстає від технічного.