Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на прес-службу Полтавської єпархії, у день святкування чудотворного образу - покровительки Полтавщини, після Божественної літургії у Свято-Макаріївському кафедральному соборі відбудеться хресний хід до Богородицького Горбанівського жіночого монастиря.

«Кожна людина, суспільство в своєму житті стикається з проблемами і труднощами. І в такі часи, Господь посилає свою допомогу роду людському. Вона проявляється через явління чудотворних ікон, через які Господь посилає допомогу благодаті Святого Духа. У нас на Полтавщині у XVIII столітті у період важких випробувань була знайдена Горбанівська ікона Божої Матері. І за ці роки, які пройшли з XVIII століття, сталося надзвичайних подій за молитвами біля цієї ікони. Через цю ікону Господь творить чудеса для кожної людини», - зазначив митрополит Филип у зверненні до віруючих.

Владика закликав полтавців і гостей міста приєднатися до спільної молитви за Україну.

«Приходьте вознести молитви за нашу Богом бережену українську землю, за серце України - Полтавщину, і особливо за усіх працівників медицини, які докладають сьогодні надзвичайно важких зусиль для боротьби з пандемією», - сказав митрополит Филип.

13 липня в 7.00 почнеться водосвятний молебень у дворі Свято-Макаріївського кафедрального собору.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

О 9.00 - Божественна Літургія архієрейським чином у Свято-Макаріївському кафедральному соборі.

Об 11.00 - переїзд учасників хресного ходу автобусами від собору (вул. Лялі Убийвовк, другий) до місця початку хресного ходу (поворот з траси «Полтава-Кременчук» на Горбанівку).

Об 11.30 - початок хресного ходу до Богородицького Горбанівського жіночого монастиря.

О 12.00 - молебень з читанням акафісту у Святого джерела, трапеза.

*** Горбанівський образ Пресвятої Богородиці знайдений на початку XVIII століття під Полтавою.

Там жив козак Горбань, від прізвища якого згодом ікона і отримала свою назву. Козак косив траву, коса переламалася, і він побачив у траві ікону Божої Матері. Лезо коси поранило лик Пречистої під Її правим оком, з якого потекла сльоза. Горбань відніс образ додому і повідомив духовенству.

За типом іконопису Горбанівська ікона виявилася списком Корсунської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці.

У 1818 році був побудований кам'яний храм на честь Горбанівської ікони Божої Матері, а сама ікона прикрашена коштовностями.

У 30-х роках ХХ століття Горбанівський храм зруйнували. У радянські часи ікону довелося ховати. Потім образ знаходився у Макаріївській церкві, а з 1949 по 1962 рік - у Спасо-Преображенському соборі. З 1962 року чудотворний образ знаходиться у Свято-Макаріївському кафедральному соборі Полтави.

Перед Горбанівською іконою віруючі моляться до Пресвятої Богородиці, яка називається у церковних пісноспівах «Заступницею і Похвалою землі Полтавської».