В програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський розповів, як розвивається пенсійна реформа в Україні та з якими викликами доводиться стикатися під час трансформації Пенсійного фонду.

«Як мені здається, пенсійна реформа триває уже років 20, тому це доволі тривалий період. Я мав певне відношення до лише останніх 5 років», - зазначив Несходовський.

Він додав, що над змінами, які відбулися в пенсійній сфері у 2017 році, працювала команда, тож в результаті не можна сказати, були це його ідеї чи когось іншого – це була спільна робота. Крім цього, експерт додав, що в цей процес було закладено багато розрахунків і підходів.

«Чому необхідно робити пенсійну реформу? У нас є дуже багато викликів. Перший виклик – демографічний. Він полягає в тому, що кількість людей працездатного віку, які платять страхові внески, з кожним роком зменшується, а кількість пенсіонерів – збільшується», - розповів Несходовський.

В результаті, зазначає він, співвідношення працюючої людини до пенсіонера – вже не на користь пенсіонера. Саме це призводить до того, що при такій середній зарплаті держава не здатна платити більшу пенсію, ніж вона платить зараз.

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

«Нагадаю, що більше 5 млн пенсіонерів отримують пенсії на рівні прожиткового мінімуму. Це трошки більше 1800 грн, і, звичайно, виникає питання, як вони взагалі на таку суму виживають»,- каже Несходовський.

Ще одним викликом експерт назвав трудову міграцію, коли українці виїжджають працювати за кордон та не сплачують страхові внески в український Пенсійний фонд.

Як повідомляв Знай.ua, Чаплига заявив, що солідарна система пенсій - це те, що склеює наше суспільство.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Скаршевський розповів, які економічні ризики чекають українців цього року.