Як подорожчання газу вплинуло на зростання комунальних тарифів? Про це в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розповідає голова комітету з питань житлово-комунального господарства Олег Попенко.

«Тарифи ростуть не тільки через підвищення ціни на газ. Тут потрібно зрозуміти історичне підґрунтя цього процесу. Коли у 2017 році тарифи підняли на сто відсотків, то більшість теплокомуненерго це затвердила. Газ тоді коштував від чотирьох з половиною до п'яти гривень. Деякі до 2018 року трохи міняли ціну, але приблизно вона була однакова. Хоча тарифи й росли, місцеві царі нічого не зробили для модернізації та капітального ремонту мереж. Вони сподівалися, що можна буде і далі качати гроші з держави, і таким шляхом розв'язувати свої проблеми. Зараз «Нафтогаз» пропонує їм газ за 7 гривень 42 копійки. При цьому ринкова ціна газу – 14 гривень, а собівартість – дві гривні шістдесят копійок. І ще 2 гривні 13 копійок коштує транспортування. Також потрібно враховувати зростання мінімальної заробітної плати. Тому всі теплокомуненерго змушені підіймати тарифи майже вдвічі», - зазначає гість програми.

На його думку, проблему можна було б вирішити, якби за ці чотири роки провели модернізацію і капітальний ремонт мереж.

«Втрати тепла в мережах досягають шістдесяти відсотків. Якби цю проблему вирішили, зараз, можливо, і не треба було б підвищувати тарифи. Але цим ніхто не займався», - каже Олег Попенко.

Як повідомляє Знай.ua, незабаром в Україні можуть істотно зрости тарифи на опалення, особливо в регіонах.

Популярні новини зараз

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття

Показати ще

Також Знай.ua повідомив, що експерт Роман Титикало назвав причину зростання заборгованості по комунальних платежах.