Центр економічного відновлення та Українська асоціація бізнесу і торгівлі (UBTA) в листі прем'єр-міністру України Денису Шмигалю пропонують розглянути три сценарії зниження країною викидів СО2 до 2030 року і, відповідно, скорегувати мету другого національно визначуваного внеску України в Паризьку угоду (НОВ2).

"Враховуючи той факт, що за весь період незалежності України динаміка ВВП і динаміка викидів парникових газів мали майже пряму кореляцію, бізнес-асоціації висловили стурбованість планами України з великими амбіціями скорочення викидів парникових газів до 35% до 2030 року від рівня 1990 року», – йдеться в копії листа, поширеному UBTA.

У підготовленому асоціаціями аналітичному звіті містяться три сценарії зниження викидів СО2 до 2030 року. Як зазначається, сценарії розраховані відповідно до цілей національної економічної стратегії України.

Згідно з базовим сценарієм, при обсязі інвестицій в декарбонізацію на рівні EUR12 млрд Україна зможе скоротити викиди СО2 до 43% від рівня 1990 року.

Консервативний сценарій передбачає досягнення більш амбіційної мети-скорочення викидів до 40%. Разом з тим інвестиції в декарбонізацію повинні зрости до EUR27 млрд.

Популярні новини зараз

Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

Відповідно до оптимістичного сценарію Україна може знизити викиди СО2 до 36% (мета НОВ2 – 35%) за умови інвестування EUR50 млрд в декарбонізацію до 2030 року.

У листі зазначено, що при поточному рівні фінансування екологічної модернізації для України реалістичний поки тільки базовий сценарій.

Як повідомлялося, Мінекології 1 квітня 2021 року презентувало проект розпорядження Кабміну «Про схвалення другого національно визначуваного внеску України в Паризьку угоду» і запустило процедуру консультацій з громадськістю. Документ пропонує на загальнонаціональному рівні знизити викиди парникових газів на 65% до 2030 року від рівня 1990 року.

Раніше міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Роман Абрамовський повідомив, що Кабмін до 31 Липня повинен затвердити НОВ2 в рамках підготовки до 26-ї Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP-26).