У програмі «Романенко. Бесіди» філософ, політолог і історик Михайло Мінаков розповів, чому Україні варто переглянути своє уявлення про європеїзацію і не думати тими ж категоріями, що в 1991 році.

Мінаков зазначив, що українськими напрямками вже багато років залишаються європеїзація і демократизація. При цьому, говорить він, все більше і більше у світі говорять про істернізацію.

«Якщо ми на європеїзацію подивимося, то сам термін, те, що ми вкладали у 1991 році в Європу і те, що є сьогодні - не збігається», - заявив Мінаков.

Він розповів, що Річард Янг написав хорошу критичну статтю про європеїзації, в якому виділив її чотири аспекти. За його словами, перший – резидіум, залишок, наші спогади 1991 року: простору, свободи, миру, де народи більше не воюватимуть ніколи один з одним.

«Ось цей залишок десь є, але є європеїзація, нейтральна по відношенню до свободи. Є антидемократична європеїзація, і є змішення - четвертий елемент», - каже Мінаков.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Показати ще

Тому, за його словами, всі три елементи транзиту втратили первісне значення, і це означає, що з програмою політичного порядку денного потрібно виходити заново не тільки для країнових проєктів, а для всієї Східної і Центральної Європи.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Попов розповів про вигоду від співпраці з Євросоюзом.

Як повідомляв Знай.ua, Бортник заявив, що німецька політика ще довго буде перебувати під тінню Меркель.