Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua повідомила про рівень пенсійного забезпечення українців, розповівши про проблеми з фізичним і психічним здоров'ям українських пенсіонерів.

«Згідно зі статистикою Пенсійного фонду, 4,6 млн українських пенсіонерів або 41,2% від загальної кількості отримують від держави від 2000 до 3000 грн в місяць», - розповіла Завальнюк.

За її словами, на початку 2020 року цифри були ще більш вражаючими: на той момент 35%, або майже 4 млн осіб, отримували від 1500 до 2000 грн. Станом на 1 січня 2021 роки ситуація трохи покращилася: пенсіонерів з настільки мізерним місячним доходом стало всього 16,3%, але вони є, каже журналістка.

«Близько 80% українців похилого віку живуть за межею бідності, свідчать дані дослідження Інституту геронтології НАМН України. 90% пенсіонерів не в змозі оплатити собі навіть базові медичні послуги», - розповіла Завальнюк.

Вона зазначила, що з цієї причини кожен третій не звертається за медичною допомогою, незважаючи на те, що в середньому у пенсіонера п'ять-шість хронічних захворювань.

Популярні новини зараз

Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні

Гороскоп на тиждень 13-19 травня для всіх знаків Зодіаку: задуми Овнів, успіх Дів та помилки Козорогів

Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці

Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями

Показати ще

«Кожен четвертий український пенсіонер стикається з психологічними проблемами: депресія, тривожність, деменція. Дві третини літніх людей з проблемами психічного здоров'я позбавлені професійного лікування», - заявила Завальнюк.

Люди у віці 65+ складають половину всіх пацієнтів, які отримують довгострокове психіатричне лікування, а найвищий відсоток самогубств серед всіх вікових груп - у категорії 85+, повідомила журналістка. За її словами, щоб вижити, багато пенсіонерів змушені працювати після виходу на пенсію.

«Замість того, щоб на пенсії пожити для себе і подбати про своє здоров'я, як це роблять пенсіонери в Німеччині, Канаді, США та інших розвинених країнах, наші старі рахують копійки на ліки і з останніх сил платять комуналку», - говорить Завальнюк.

Як повідомляв Знай.ua, Завальнюк заявила, що сукупний борг Пенсійного фонду держбюджету України становить понад 70 млрд грн.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Павловський назвав прийнятну суму прожиткового мінімуму.