У реконструкцію 90 енергоблоків усіх великих вугільних електростанцій України необхідно інвестувати понад 4,1 млрд євро, однак джерел фінансування відповідних модернізацій немає.

Про це йдеться в аналітичній статті на сайті «Главком», де аналізується перспектива виконання Україною Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ).

Як зазначається в матеріалі, в умовах наслідків військової агресії Росії і перманентної кризи на ринку електроенергії, у енергокомпаній катастрофічний дефіцит фінансування навіть на прості ремонти.

З цієї ж причини зупинилося будівництво першої в Україні системи сіркоочистки державної «Центренерго».

Як відомо, Україна взяла на себе величезні екологічні зобов'язання перед ЄС. Одне з ключових – вже до 2033 року істотно скоротити викиди шкідливих речовин (діоксиду сірки, оксидів азоту та пилу) на вугільних електростанціях.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

В Україні готується революція у житловій сфері

Показати ще

Вони є одними із головних забруднювачів навколишнього середовища, оскільки були побудовані в 60-80-ті роки минулого століття і не відповідають сучасним екологічним нормативам. Через старі ТЕС Україна перебуває на першому місці в Європі за викидами в атмосферу зольного пилу, діоксиду сірки та на другому – за викидами оксидів азоту (16%).

Як вказується у матеріалі, енергетики вже не перший день нарікають на нереалістичність планів, які необхідно виконувати в найближчі роки. І навіть б'ють на сполох. Або держава зробить НПСВ реальнішим для виконання і передбачить конкретний механізм фінансування екологічної модернізації, або вугільна генерація опиниться на межі закриття, – заявили нещодавно в «Донбасенерго», звертаючись з проблемою до Уряду і профільного міністерства.

Через брак коштів не вдалося побудувати першу в Україні систему сірко-очитки всього на одному енергоблоці Трипільської ТЕС, яка входить до складу державного «Центренерго». Проєкт обійшовся державі в 580 млн грн. Але система так і не запрацювала повноцінно. Підприємство не може завершити її будівництво через брак фінансування, який виник через скасування виплати інвестнадбавки виробникам електроенергії з 1 липня 2019 р, хоча вона мала діяти до грудня 2022 року. Всього ж «Центренерго» оцінює загальну вартість реалізації НПСВ по своїх енергоблоках в $1 млрд.

Нагадаємо, в раніше опублікованому звіті «Укренерго» про оцінку відповідності генерації в 2020 р., який у червні затвердили в НКРЕКП, йшлося про необхідність коригування термінів виконання заходів, передбачених НПСВ, з обов'язковим визначенням джерел фінансування. У документі говориться, що головне – не допустити браку генеруючих потужностей в країні через невиконання НПСВ в 2025 році.