Цей документ не є гарантією або зобов'язанням США і ФРН перед Україною. Так у своєму блозі політолог Руслан Бортник прокоментував німецько-американську декларацію по Північному потоку-2.

«Ангела Меркель на тому тижні літала до Вашингтона, де зустрілася з президентом США Байденом, і в результаті тривалих і складних переговорів, в яких нібито брали участь позиції і України, і Польщі, і інших країн, була узгоджена нова Вашингтонська декларація», - повідомив Бортник.

За словами політолога, головна мета документа полягає в спробі США і ФРН «закрити рот» критикам всередині, країнам Східної Європи, а також знизити рівень публічної критики і недовіри до Північного потоку-2. Важливим елементом прикриття також стала кліматична проблематика, яка буквально цитується в кожному другому реченні, додав Бортник.

Саме тому, на думку експерта, заява зроблена публічно. Він зазначає, що вони могли домовитися не публічно, а в результаті телефонних переговорів, як раніше завжди комунікували Європа і США між собою.

«Формат документа з вкрай низькою юридичною силою - декларація, заява, а не договір і навіть не меморандум. Цей документ не передбачає гарантованих зобов'язань, а лише наміри перед ким би то не було. За великим рахунком цей документ не є гарантією або зобов'язанням США і ФРН перед Україною та іншими країнами щодо Північного потоку-2», - заявив Бортник.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Романенко заявив, що США зробили Німеччини поступку у вигляді Північного потоку-2.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бізяєв назвав два сценарії для України після добудови Північного потоку-2.