Підготовка до осінньо-зимового періоду 2021-2022 років все ще під загрозою через маніпуляції трейдерів-спекулянтів.

Про це повідомив член наглядової ради «Донбасенерго», перший заступник голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква.

«Регулятор збільшив верхні нічні та денні прайс-скепи майже в 2 рази. Натомість, це не привід для великих хвилювань споживачів та надмірної радості теплової генерації. При «правильній» бізнес поведінці «Енергоатома», Гарпока, трейдерів, у тому числі імпортерів, все може бути не так суворо. Бо «недоторкана» нижня ціна 10 коп/кВт год на РДН залишилася доступною для всіх, та й правила балансуючого ринку та система примусу «вивалювання» на нього з РДН залишилися недоторканими», - зазначив експерт.

За його словами, регуляторні умови все ще дозволяють недобросовісним посередникам штучно обвалювати ціну нижче собівартості її виробництва.

Нагадаємо, на початку липня загострилася криза на енергоринку через маніпуляції трейдерів. Запаси вугілля впали на 25% до рекордно низьких 950 тис. т, а третина енергоблоків державних ТЕС зупинилися через брак вугілля і газу.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

Ціни на електроенергію упродовж останніх 4 місяців штучно знаходилися на рівні нижче собівартості виробництва, що позбавило реальних виробників кошти на закупівлю палива і проведення ремонтів.