В ефірі програми «Юристи відповідають» адвокат з нерухомості юридичної компанії «Наказ» Наталія Чацкіс пояснила, коли українцям доводиться платити податок на розкіш, і розповіла, кому його платити не доведеться.

Вона зазначила, що під податком на розкіш дуже часто мають на увазі два податки. Перший - це податок на нерухомість, який перевищує певну пільгу, розповіла юристка, і ця пільга для квартир встановлена ​​в розмірі 60 м².

«Тобто, якщо ви - єдиний власник, володієте квартирою або кількома і перевищуєте цей ліміт, то за зайві метри вам потрібно заплатити податок, тому що нібито ці зайві метри - це вже розкіш. Крім цього, дуже часто під податком на розкіш мають на увазі ще один податок. Це податок на дорогі авто. Там все набагато простіше – за авто преміум-класу потрібно платити раз на рік 25 тис. грн», - пояснила Чацкіс.

При цьому, зазначає юристка, якщо у вас є три квартири площею менше 60 квадратів, податку не уникнути, якщо сума квадратури нерухомості перевищує встановлений ліміт.

«Підсумовується квадратура всіх квартир. Тому важлива загальна квадратура вашої нерухомості. Якщо це понад 60 м², наприклад, у вас дві квартири по 60 м², то одна вже перевищує ліміт, і за одну ви будете вже платити податок», - каже адвокат.

Популярні новини зараз

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Показати ще

Крім цього, Чацкіс зазначила, що мова йде не тільки про квартири, а й про іншу нерухомість, наприклад, будинок, але для останнього більше ліміт - це 120 м², тобто якщо у вас будинок в межах 120 м² - ви нічого не платите, а якщо у вас є і квартира, і будинок, тоді ваш ліміт - 180 м². Цей податок, додала юристка, діє як для житлових, так і нежитлових приміщень.

«Є пільги, коли ви можете не платити цей податок, але вони стосуються більше ситуацій, коли ця нерухомість належить державі або належить, наприклад, спільноті інвалідів, коли держава надає їм додаткову пільгу. Дитячі будинки не платять податок, навіть якщо у дитбудинку в власності знаходиться нерухомість понад 60 м² або якщо це будинок – 120 м², вони не платять податок», - розповіла Чацкіс.

Юристка також відповіла, чи можна оформляти нерухомість як організацію, яка звільнена від оподаткування на розкіш і не платити цей податок.

«Хитрувати досить складно. Податок не настільки високий, щоб було простіше оформити дитячий будинок або щось подібне. Можна хитрувати, звичайно, але це не так просто зробити», - вважає Чацкіс.

Раніше Знай.ua повідомляв, що юрист пояснив, як визнати дитину, якщо вона народжена не в шлюбі.

Також Знай.ua писав про те, що адвокат розповів, чи працює автоматизована система стягнення боргів.