Чому частково молодь призовного віку вважає Росію братнім народом? Про це головний редактор сайту Trigger, журналіст і публіцист Анатолій Якименко розповів у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

Він прокоментував результати нещодавно опублікованого соцопитування групи «Рейтинг», де 41 відсотків українців відповіли, що вважають себе «одним народом» із росіянами.

«50 відсотків цих людей – це люди чоловічої статі, це люди призовного віку. А я знаю настрої, в мене два сини призовного віку. Я знаю настрої людей віком від 18 до 29 років. Вони не хочуть воювати, і ми повинні їх розуміти. І коли їх питають, чи це наш братній народ чи не братній, треба чітко розуміти: якщо вони кажуть, що це не братній народ і це вороги – значить, ми повинні бути готові завтра іти воювати і помирати. Це серйозно, у нас справді такий вибір», - каже він.

Є й інші причини, чому так відбувається.

«Я б не перебільшував ролі і значення Петра Порошенка і його філософії, яка артикульована слоганом «Армія, мова, віра». Насправді, це моя особиста думка, вплив на маси Петра Олексійовича в цьому питанні є мінімальним. Тож я би був дуже обережний в інтерпретації цих відсотків. Це – наслідки грубої, неделікатної культурно-національної політики по викручуванню рук, примусу і так далі. Це дуже небезпечна річ», - міркує публіцист.

Популярні новини зараз

Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Показати ще

Він пояснює свою позицію так:

«55 відсотків громадян вважають, що 30 років ми вели дуже м’яку, дуже безхребетну, неефективну національну політику. Навіть якщо трактувати крізь призму брутального нав’язування волі, то нічого такого не було. І коли ми звинувачуємо 55 відсотків громадян у тому, що 30 років викручували руки другій ідентичності – це викликає негатив. Є такі спроби інтерпретації».

Раніше Знай.ua повідомляв думку політолога Михайла Погребинського, що Рейтинг ОПЗЖ вищий, ніж дають соцопитування.

Також Знай.ua повідомляв, що компанія не взяла дівчину на роботу через українську мову.