Рада нацбезпеки і оборони ініціювала введення тимчасового управління на АТ "Укрзалізниця". Це пов'язано з критичним станом УЗ, який загрожує нацбезпеці, повідомляє ЕП з посиланням на документ РНБО.

Згідно з цим документом, керівництво компанії не виконує показники за капітальними інвестиціями і темпами електрифікації ж/д.Це змушує компанію закуповувати дизельне паливо у Росії. Також в РНБО звинувачують топ-менеджмент у недорахуванні зарплат і неефективних закупівлях. Зараз в. о. голови УЗ виконує Іван Юрик, якого неодноразово звинувачували в корупції та неефективному керівництві.

У документі також сказано, що головна проблема УЗ – кредитні зобов'язання на 35,8 млрд грн і ще 19,1 млрд грн кредитів ДП "Донецька залізниця". Відзначається, що це загрожує технічному дефолту компанії. Критична ситуація на УЗ свідчить про загрози держбезпеки, що може призвести до дестабілізації роботи критичних об'єктів залізничної галузі.

Тимчасове управління триватиме до тих пір, поки не оберуть голову правління, і не сформують орган управління компанії.

Як відомо, з початку року в УЗ відбулися вже дві паливні кризи, коли через дефіцит дизпалива рух поїздів опинявся під загрозою повної зупинки. Генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України Володимир Гусак звинуватив у паливних колапсах керівництво компанії, яке нездатне до ефективного управління компанією, а голова Тимчасової слідчої комісії з УЗ Юлія Гришина заявила, що керівництво «Укрзалізниці» просто знущається над людьми, бюджетом і країною.

Популярні новини зараз

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Раніше народний депутат, член Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури, член ТСК Костянтин Бондарєв заявив, що нинішнє керівництво «Укрзалізниці» неефективне, тому голову правління і наглядову раду необхідно змінити. Він нагадав, що частина проблемних питань УЗ пов'язані безпосередньо з Юриком, який очолює компанію вже вдруге. Так, саме він раніше проводив так звану реструктуризацію боргів УЗ, в результаті чого ставки кредитів для УЗ виявилися в середньому в два рази вище, ніж на ринку.