У новому відеоблозі «Чесний погляд на економіку» експерт і економіст Олексій Кущ розповів, як знівечили ідею програми компенсації відсоткової ставки абсолютно некомпетентні виконавці.

«У виконанні нинішніх чиновників програма компенсації процентної ставки в Україні перетворилася на економічну пародію, тому більше 40% виданих кредитів за програмою було використано на погашення старих кредитів. Виходить, підприємці брали кредити під пільгову ставку, щоб погасити кредити, які вони брали під високу процентну ставку», - підкреслив він.

Кущ розповів, що вони брали кредит з державною компенсацією під 5%, щоб погасити кредит, який у них був під 15%. Відповідно, ніякі нові кредитні гроші в економіку не пішли, вважає він, мультиплікатор не спрацював і зростання ВВП, пов'язаного з цим кредитним мультиплікатором, не було і найголовніше на цьому заробили банки.

«Тому що вони отримали замість старих кредитів нові, які набагато краще обслуговуються і ще й державну компенсацію відсоткової ставки. Тобто ті мільярди гривень, які держава видала на компенсацію, пішли в кишені нашим банкам, які й без того вже розпухли від прибутку, тому що при збитковому реальному секторі економіки торік банківська система знову показала рекордний прибуток», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів адвоката Скирди, що банки зобов'язали розкривати реальну процентну ставку.

Популярні новини зараз

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Показати ще

Також раніше для Знай.ua НБУ повідомляв, що українці загрузли в боргах за іпотеку: беруть по 800 тисяч, щоб виплачувати все життя.