У своєму блозі «Конституційні діалоги» український правник, громадський активіст, голова правління Центру конституційного моделювання Геннадій Друзенко розповів про два протилежні полюси суспільства.

«Історично будь-яка спільнота, це ще Платон з Арістотелем назвали Політеєю, політичним суспільством, можна поділити на два полюси. З одного боку назва, яку придумали древні греки – тиранія, з іншого – те, що згодом перетворилось у верховенство права. Тиранія – це, власне, аналог українського слова «свавілля», коли урядовець, монарх, самодержець – той, хто найголовніший у спільноті може творити все, що йому заманеться. Таким тираном можна назвати Сталіна, Івана Грозного, Пол Пота. Це люди, діяльність яких дуже важко передбачити, а відповідно, важко планувати своє життя і пристосовуватись до несправедливого, злочинного, але все ж таки зрозумілого порядку речей», - каже він.

Альтернативою тиранії є те, що сьогодні називають конституційною демократією - суспільство, в якому встановлені правила, де правила визначають поведінку всіх осіб знизу доверху. Не завжди ці правила справедливі і далеко не завжди ідеальні, але вони дають можливість прогнозувати і планувати своє життя, зауважує ведучий.

Щоб найбільш наочно показати відмінність між цими двома полюсами суспільного облаштування держав, він навів у приклад сталінський терор 1937 року.

«Ні партійна посада, ні знання чи незнання мови, ні якісь заслуги в минулому, ні стать – нічого не могло бути абсолютною страховкою від того, що до тебе серед ночі не приїде ворний «воронок» і забере. Знаємо, брали всіх: маршалів, героїв революції, російсько- та українськомовних. Брали євреїв, етнічних росіян, українців, жінок, дітей. Все це нагадувало російську рулетку», - переконаний Друзенко.

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Нагадаємо, Знай.uа писав, що Друзенко розкритикував сучасну модель українізації.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Шишкін пояснив, чи може народ змінювати Конституцію.