В Україні живуть цілі покоління психологічно травмованих людей, які виховують таких же психологічно травмованих дітей. Таку думку у програмі «БДСМ Україна» з Олексієм Толкачовим висловила психолог, засновниця Центру професійного розвитку Аліна Котенко.

«Таких людей на нашій території багато у зв'язку з тим, що по ній проходило безліч травматичних ситуацій: громадянська війна, Перша світова, Друга світова, репресії, голодомори і так далі. Було травмовано багато сімей, цілі покоління. І це до сих пір все позначається, воно нікуди не пішло. Тому що виховання дитини починається за сто років до її народження. Прабабусі, бабусі, батьки - вони ж несуть звідти культуральні моделі поведінки. Дитинча виховане в тій системі, яка привнесена з минулого», - говорить вона.

Скільки часу потрібно для того, щоб зцілити ціле суспільство?

«В принципі, два, три покоління – вже йде якесь зцілення. Наші батьки не ходили до психологів, це вважалося якоюсь дикістю. Спеціально навчених фахівців по роботі з дітьми, по роботі з собою в якихось кризових або травматичних ситуаціях були одиниці. Зараз у нас море фахівців на будь-який смак, інформації багато. Тому людина може частково собі допомагати, а там де не справляється - як в сексі: можна самому собі задоволення доставити, але з партнером все-таки краще. Є речі, які вимагають допомоги фахівця. Цілющий контакт дозволяє людині виходити з наслідків травматичного досвіду», - вважає Котенко.

Нагадаємо, Б'є значить любить? Психолог зізналася, про що мовчать ті, хто страждає від насильства.

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

Як повідомляв портал Знай.uа, Тетріс допомагає позбутися травмуючого досвіду.