У новій програмі «Головне» на каналі «MY.UA» економіст Віктор Скаршевський розповів, чи варто чекати в Україні різких масштабних криз найближчим часом або у перспективі найближчих років.

«Найближчим часом у цьому році Україні точно не варто чекати ніяких криз, якщо тільки не буде зовнішніх шоків. Наприклад, якщо у два рази подешевшає на світових ринках сировина, яке є основним джерелом валюти в Україні. Або якщо всіх українських гастарбайтерів попросять повернутися в Україну, тоді зникне джерело валюти на 12-13 мільярдів доларів», - розповів він.

Скаршевський сказав, що ці варіанти, звичайно, малоймовірні, тому що навіть під час локдаунів валютні надходження від українських гастарбайтерів не знизилися, а в цьому році, за даними НБУ, навіть збільшилися. Тобто, якщо якась криза і може статися, впевнений він, то вона буде пов'язана із зовнішніми потрясіннями.

«На зовнішній борг України за його обслуговування і погашення у нас вистачає золотовалютних резервів. Інша справа, що ці ресурси краще було б направити на розвиток економіки, але для цього потрібно провести реструктуризацію зовнішнього боргу. Тому що ми можемо обслуговувати і погашати свої борги, але у нас не залишається ресурсів для розвитку економіки. Виходить, що в Україні не буде дефолту, але і не буде економічного розвитку», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Длігача, що Україна останніми роками намагається всі свої зовнішні борги платити вчасно.

Популярні новини зараз

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."

Показати ще

Також раніше для Знай.ua Бізяєв розповідав, що дефолт може підвищити вартість обслуговування державного боргу США.