У своєму блозі «Чесний погляд на економіку» експерт і економіст Олексій Кущ порівняв економічну політику України і Аргентини у період кризи.

«Політика Аргентини - це політика реструктуризації зовнішніх боргів. У минулому році Аргентина, скориставшись тим, що пандемія і криза, провела успішні переговори в липні минулого року і досягла реструктуризації свого державного боргу перед приватними кредиторами. При цьому кредитори погодилися списати і пробачити Аргентині більше 30% боргу перед приватними кредиторами. Крім того, Аргентина домоглася зниження процентної ставки, за якою цей борг обслуговувався від 7% до 3%», - підкреслив він.

Кущ сказав, що при цьому вивільнені ресурси від реструктуризації Аргентина направила на стимулювання економіки, чим і пояснюються зараз її темпи зростання. Він сказав, що в той час, як Аргентина вела успішні переговори з реструктуризації зовнішніх боргів і домагалася їх списання, український Мінфін достроково погасив заборгованість перед кредиторами 2021-2022 років. Витративши при цьому 800 мільйонів доларів, акцентував він, при цьому це були погашені борги, які ми не повинні були у 2020 році погашати.

«Тобто Україною були погашені борги майбутніх періодів, а це взагалі безпрецедентна дія держави у період кризи. А в серпні минулого року наш Мінфін викупив так звані ВВП-варанти на більш ніж 330 мільйонів доларів. Для чого провернув з одним із західних банків дуже спірну схему, викупивши фактично фінансове сміття. Виходить, що при нульовій соціальній політиці і нульовій політиці економічної підтримки бізнесу, і недостатніх інвестиціях в медицину наша держава займалася достроковим погашенням боргів перед зовнішніми кредиторами», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що план Маршалла був розрахований практично на всі європейські країни.

Популярні новини зараз

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Показати ще

Також раніше для Знай.ua Кущ розповідав, що мільярди гривень, які держава видала на компенсацію, пішли в кишені нашим банкам.