Зовсім скоро Україна наблизиться до одного з найбільш політизованих свят в країні-Дня Незалежності. Тільки ледачий чиновник не буде в цей день на тлі синьо-жовтого прапора звертатися до народу з пронизливими промовами про те, скільки зроблено за минулі 30 років і скільки ще зробити належить.

На чолі всіх цих дійств, звичайно ж, стоятиме президент Зеленський, якому перед візитом до Байдену потрібно створити навколо себе позитивний емоційний фон. Але на жаль І ах, два з половиною роки робота Зеленського в президентському кріслі була спрямована лише на переписування історичного минулого і знищення майбутнього України. А цю даність не змінити ніякими урочистими військовими парадами і святковими концертами, ділиться своїми думками Володимир Шамін в особистому блозі на ресурсі "112 Україна".

Історію не можна переробити, але можна спробувати переписати, чим Зеленський і займається

Ще три роки тому українці навіть уявити не могли, що Криворізький комік Зеленський, кар'єра якого 20 років будувалася на російськомовних виступах, буде насильно намагатися викреслити цю мову з української історії. Навпаки ж, переважна більшість виборців Зеленського-російськомовні, які сподівалися, що з його приходом до влади в мовні норми будуть внесені поправки.

Сам же Зеленський завжди робив розпливчасті заяви по цій темі і тільки "планував ретельно вивчити питання". І як бачимо, після такого "ретельного вивчення" президент має намір викреслити російськомовну українську культуру, як ніби її і не було. Неначе 30 років історію України по цеглинках не будували російськомовні професіонали: починаючи від політиків і медиків, закінчуючи акторами і вчителями.

Сьогодні ж артистів, які виступають російською мовою, позбавляють права на проведення концертів, нацьковуючи на них радикалів. Чого варта тільки історія з концертом на День Незалежності України, де повинні були прозвучати найбільш знакові композиції країни за 30 років. Однією з таких композицій повинна була стати пісня "під дощем" групи Green Grey. Але музикантам заявили, що їх пісня не звучатиме на концерті, так як вона російською мовою.

Популярні новини зараз

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Green Grey, скріншот з відео

Подібне цькування було і в 2019 році, коли українську виконавицю MARUV змусили відмовитися від участі в Євробаченні через її концертну діяльність в Росії.

На рівень вище відбувається залякування спортсменів-олімпійців, які сфотографувалися з колегами з Росії. Цілий заступник Міністра оборони України викликала бронзову медалістку Олімпійських ігор Ярославу Магучіх" на профілактичну бесіду", щоб та" дала пояснення " своєму фото зі спортсменкою з Росії Марією Ласіцкене.

І всі ці події відбуваються на тлі слів Зеленського про те, що ті, хто любить Росію, повинні їхати з України. Фахівців, які 30 років ставили Україну на ноги, зараз просто змушують залишати країну.

MARUV в об'єктиві фотографа Ростислава Ріпки

Чого вже говорити про жителів Донбасу по той бік лінії розмежування, які для Зеленського просто перестали існувати. Президент викреслив ці території та їх громадян, українських громадян, зі сторінок історії України. Його абсолютно перестала цікавити і доля полонених, які до сьогоднішнього дня залишаються в катівнях в'язниць "ЛДНР". Він добровільно залишив чотирьох хворих жінок, яких сепаратисти готові були передати лідеру української опозиції, голові політради ОПЗЖ Віктору Медведчуку в односторонньому порядку, в підвалах ОРДЛО, лише тому що не зміг попіаритися на їх звільненні.

Майбутнє, яке українці не заслужили

Вже восени, в осяжній перспективі, з подачі Зеленського українців чекають непідйомні комунальні тарифи. І якщо за два роки президентства він зміг підвищити тарифи на електроенергію на 86%, на газ – на 63% і на 12% на воду, то страшно уявити, що чекає українців цього року.

За останніми даними Держстату, вже зараз дві третини українців відносять себе до класу "бідних", а у більш ніж 20% матеріальне становище погіршилося За останній рік. Майже 40% населення України заявили про те, що відмовляють собі в найнеобхіднішому, крім їжі, а 4% не можуть забезпечити собі і достатнього харчування.

Жебраки, скріншот

Звичайно ж, зростання тарифів і погіршення рівня життя в першу чергу вдарить по молоді, яка поїде за кордон шукати собі кращого життя. І знайде. Тому, що такі працьовиті і талановиті працівники в тому ж Євросоюзі на вагу золота. Їм просто нічого робити в країні, в якій геть зруйновані системи охорони здоров'я та освіти і немає навіть найменшої перспективи на отримання гідного робочого місця.

Молоде покоління не хоче ставати рабами МВФ, постійно живучи"в борг". І поки над єдиним опозиціонером, який виступає за економічну незалежність країни, йдуть судові процеси, надій на зміну політичного курсу теж немає.

Хіба про це мріяла Україна 30 років тому, здобуваючи незалежність? Навряд.

Володимир Шамін

Редакція може не погоджуватися з думкою автора.