Питання енергетичної безпеки було одним із ключових, які обговорювалися під час візиту Міністра закордонних справ та керівника Офісу Президента України до Вашингтону. Про це у програмі «Ще не вмерла UA» Євгена Рибчинського розповів спікер Тристоронньої контактної групи, позаштатний радник голови Офісу Президента України з питань стратегічних комунікацій у сфері нацбезпеки та оборони Олексій Арестович.

«Енергетична безпека обговорювалася, і відповідне рішення РНБО було пов’язане з цим. Путінський потік («Північний потік» - Ред.) так само. Мова ж іде про що? Ті, хто нас не люблять, я маю на увазі правлячу монобільшість команди Президента, які ставлять питання, наскільки нас здадуть? Ті хто тверезий, каже, які гарантії ми отримаємо», - каже він.

Арестович пояснив, що тривогу України стосовно будівництва газопроводу «Північний потік-2» розділяють і інші країни Європи, чиїх інтересів він торкається прямо чи опосередковано.

«Один перерозподіл газосховищ чого вартий. Хоча ще нічого не вирішено по двох питаннях, що його безумовно добудують – я впевнений. Але ж є питання продажу, постачання газу. А там є питання до третього енергетичного пакету в Європі. Збудувати «Потік» – ще не означає постачання, там різні схеми постачання, які мають різні економічні й політичні наслідки. Дуже опікується питанням Польща, країни Балтії, Норвегія і так далі. Багато країн Європи мають специфічну позицію щодо німецької ініціативи. Тобто ми не одні. Доказом є спільна заява парламентів Польщі й України щодо Північного потоку», - розповідає Арестович.

Він підкреслив: доля «ПП-2» напряму залежить від українсько-американських взаємин.

Популярні новини зараз

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

«Я можу сказати, що головний акцент на цьому візиті – це двосторонні відносини України та Сполучених Штатів. І ці двосторонні відносини і є запорукою того, що із «Північним потоком» все буде, скажемо так, через подушку безпеки», - резюмує Арестович.

Знай.ua повідомляв, для чого, за словами Рибчинського, Росія почала навчання на 20 полігонах Південного округу.

Також Знай.ua повідомляв заяву Кочеткова, що Україні потрібна цивілізована диктатура.