Чи працює в Україні кредитна програма «5-7-9»? На це питання у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» відповідає голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Кредити «5-7-9» працюють, але тільки для тих, хто в дуже важких умовах зумів їх отримати. Варто звернути увагу на обсяг цієї кредитної програми – якщо не помиляюся, 54 мільярди гривень. І це бюджетні кошти, а не гроші самих банків. А видаткова частина державного бюджету – один трильйон 300 мільярдів. Так що програма «5-7-9» для держави – це крапля в морі. При цьому бюджет компенсує банкам різницю між розміром відсотка і ринковим рівнем. А державний бюджет наповнюємо тільки ми – платники податків. Тому коштом наших податків тим підприємцям, яким вдалося пройти жорсткий відбір, компенсують різницю між ринковою та пільговою ставкою. А потрібно було робити так, як зробили всі країни світу: обнулити облікову ставку і зробити відсотки за всіма кредитами набагато менше», - вважає економіст.

На його думку, дешеві кредити повинні бути доступні для всіх підприємців, а не тільки для особливо обраних.

«Але в Нацбанку прекрасно розуміють, що роблять. Дії Нацбанку – це свідома політика, а не «невидима рука ринку», - підкреслює Андрій Новак.

Як повідомляє Знай.ua, раніше економіст Олексій Кущ закликав взяти приклад Туреччини та припинити реформу банківської системи.

Популярні новини зараз

Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Також Знай.ua повідомляв, що глава Райффайзен Банку Олександр Писарук заявив: програма «5-7-9» йде не на підтримку бізнесу.